Bolesti sluzokože usne duplje – Šta je novo?


bolesti-sluzokoze-usne-dupllje

Sa aspekta dermatovenerologije, pojava promena na sluzokoži usne duplje u okviru mukokutanih oboljenja, ima veliki dijagnostički i progno-stički značaj. Pravovremeno postavljanje dijagnoze i početak lečenja ovih promena, koje neretko predstavljaju prve, a tokom relativno dugog perioda i jedine manifestacije oboljenja, direktno utiču na tok i krajnji ishod bo-lesti. Učestalost i prevalencija nekih od ovih bolesti, npr. infekcija, je vrlo visoka. Stoga, sticanje najnovijih saznanja o mukokutanim oboljenjima i formiranje dijagnostičkih i terapijskih algoritmova, značajno dopri-nose adekvatnom lečenju obolelih i unapređuju nivo zdravstvene zaštite.

Monografija sadrži deset jasno definisanih tematskih celina: vi-rusne, bakterijske i gljivične infekcije usne duplje; heilitisi; aftozne ulceracije usne duplje; oralne manifestacije sistemskih bolesti vezivnog tkiva i stečenih autoimunih buloznih dermatoza; oralne manifestacije polno prenosivih infekcija; bolesti jezika; maligni tumori sluzokože usne duplje; specifičnosti i razlike patohistološkog nalaza na oralnoj sluzokoži u odnosu na kožu; kontaktna senzibilizacija na oralnoj sluzo-koži; inhibitori kalcineurina u oralnoj medicini.

Iznošenjem značajnih novina i praktičnim smernicama, olakšava se brže rešavanje kliničkih problema akutnih i hroničnih, u početku če-sto asimptomatskih infekcija, inflamacija i tumorskih proliferacija na sluzokoži usne duplje. Istaknut je značaj stalnog porasta broja novo-otkrivenih bakterija u usnoj duplji i potreba za izolacijom virusa čije prisustvo u usnoj duplji do sada nije bilo dokazano. Oralne manifestacije polno prenosivih infekcija, s obzirom na porast njihove učestalosti, dobijaja sve više na značaju.

Poseban značaj dat je sluzničnim manifestacijama sistemskih bolesti vezivnog tkiva, što može biti od pomoći kako dermatolozima, tako i reu-matolozima i stomatolozima.

U posebnim tematskim jedinicama, izneti su: rezultati prve original-ne studij e o ulozi dentalnih akrilata u nastanku kontaktne senzibilizacij e u Vojvodini; dijagnostički i diferencijalno-dijagnostički izazovi koje premaligne npr. solarne lezije na usnama, kao i karcinomske i melanomske lezije usne duplje, postavljaju pred dermatovenerologa u timskom radu; terapijska efikasnost inhibitora kalcineurina u lečenju manifestacija mukokutanih bolesti lokalizovanih na sluzokoži usne duplje, s posebnim osvrtom na lihen planus.

U timskom radu, za svakog lekara koža mora predstavljati ogledalo, a sluzokoža usne duplje prozor u ljudski organizam.

/Knjigu možete naručiti u ordinaciji/

Prof. dr Đorđije Karadaglić, dermatovenerolog; napisao kapitalno delo Dermatologija u dva toma; Prof. dr Špiro Radulović mikrobiolog i mikolog.

Postovi u slici

 • Eritemski lupus
 • Psorijaza – šta je značajno znati?
 • Značajno priznanje SLD
 • Dvotomna knjiga Dermatologija
 • Stručni tim
 • Medicinske usluge
 • Lichen sclerosus – hronična upalna dermatoza
 • Pruritus – šta ima novo?
 • Koža sve pamti, sunce da ili ne
 • Bolesti sluzokože usne duplje – Šta je novo?
 • Aktinična keratoza